tisdag 16 november 2010

Fiskgratäng


4 port.

400 g torskfile
salt & peppar
500 g räkor

Sås:
1 dl fiskspad
2 dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
3 msk hummerfond
2 msk vetemjöl
1 msk citronsaft
hackad dill

Potatismos:
800 g potatis
1-2 dl mjölk
1 äggula
salt & peppar


Gör så här:

1. Skär fiskfiléerna i bitar och lägg den i en smord ugnssäker form. Salta och peppra fisken. Täck över fisken med bakplåtspapper.

2. Tillaga fisken mitt i ugnen, cirka 15 minuter i 225grader. Häll av fiskspadet från formen i en kastrull.

3. Tillsätt matlagningsgrädde, skaldjursfond och vetemjöl. Vispa och låt koka upp. Låt såsen sjuda 3 minuter under omrörning. Tillsätt citronsaft och dill. Smaka av med salt och peppar.

4. Skala räkorna och fördela över fisken. Spara några räkor till dekoration. Häll såsen över fisken.

5. Skala, skär potatisen i bitar och koka den riktigt mjuk i lättsaltat vatten, cirka 20 minuter. Häll av vattnet och pressa eller stöt sönder potatisen. Blanda med het mjölk och smör. Smaka av med salt och peppar. Rör ner en äggula.

6. Spritsa eller klicka moset med en sked runt kanten på formen och gratinera i mitten av ugnen, 10-15 minuter. Dekorera med resten av räkorna, citronklyftor och dill.


(Recept och bild kommer från Allt om mat)

tisdag 2 november 2010

Fisksoppa


Här kommer ett recept på en god och snabblagad fisksoppa!

1 påse Findus fisktärningar el motsvarande (ca 400gr)
0.5 st purjolök
1 st gul lök
1 st morot
3 st vitlöksklyftor
2 dl vitt vin
2–3 dl matlagningsgrädde
2 msk tomatpuré
0.5 l fiskfond eller buljong
1 krm chilipeppar
1 tsk timjan
1 tsk basilika
salt och nymalen vitpeppar
300 g räkor m skal eller kräftstjärtar på burk eller 1 burk musslor (eller allt :) kombinera efter smak)

Fräs lök och purjolök i lite olja, pressa i vitlök, rör ner tomatpuré, timjan och
basilika. Låt fräsa en stund. Tillsätt buljongen och vattnet. Låt koka ett par minuter.
Rör ner grädde buljong och vin, sjud ca 15 min.
Lägg i fiskentärningarna i grytan och sjud ytterligare ca 7 min.
Skala räkorna. Tillsätt dem och ev. musslorna. Hetta upp och servera genast.
Gärna med aioli eller vitlöks majonnäs och varmt bröd.